fredag 25 januari 2013

Reinfeldt har tappat sin ulvakostym – Låglönejobb och en femte samhällsklass syftet med fas 3?


 

Nu, så här lite mer än halvvägs till nästa val avslöjar Reinfeld sina tankar med fas 3. Precis som vi ute i stugorna har diskuterat hittills. Han och övriga i ligan vill ha en fjärde och femte samhällsklass. Folk som inte kan leva på sin lön, som tvingas jobba heltid för löner som långt understiger minimilönerna. Han vill börja med ungdomar och invandrare, vad kommer sedan. Arbetslösa akademiker, industriarbetare, hantverkare som tvingas jobba gratis i princip för att få bröd på bordet. En ulv i fårakläder, föga omtyckt som Mufordförande. arbeit machts frei står det på infarten till ett koncentrationsläger. Arbete skapar frihet är moderaternas slogan. Arbete skapar frihet, för de som har en hög lön. Valfrihet, privatisera. Slagorden är många och alla har vi gått på det under årens lopp. Alla arbetslösa invandrare är ett utmärkt medel för herr Reinfeldt att nå sitt mål. Meningslös praktik, som går ut på gratisarbete. Lönen är försörjningsstöd och många av de övriga partierna nickar ivrigt med. Måste ”sköta ” något om de ska ha pengar. Arbetslivsutveckling, praktik. Kärt barn har många namn. Det fanns tidigare också, då hette det beredskapsarbet api alu etc.
Beredskapsarbete gavs under 6 månader, med i vissa fall 90 betald lön från stat/arbetsförmedling. Men en skillnad…. Det var avtalsenlig lön. Det var en inkörsport till medlemskap i akassan.
Man skall inte leva på akassa, men vem kan leva på det år ut och år in. Nivån har inte höjts på mer än 10 år, tvärtom.
Jag träffade en ma nfrån Iran i veckan. Nyutbildad värmepumpstekniker, men något jobb har han inte fått, inte ens praktik. Han var inne i fas 3 och hade varit i flera år. Han sa till mig att om någon firma tog emot honom, så får de 5000 kr i månaden och sedan upp till 80% i anställningsbidrag i upp till 5 år. Mannen som jag träffat tidigare var trevlig att prata med och har goda vitsord från sin praktikplats från utbildningen. Jag gav honom därför några telefonnummer ur min kontaktlista att ringa. I detta fallet kan kanske 1/2 års praktik enligt fas 3 vara motiverat, då han behöver erfarenhet och komma igång med sina nyvunna kunskaper. Hur det gått vet jag inte eftersom mannen ifråga inte bor i Skåne. Det tragiska i sammanhanget är att han är högutbildad från sitt hemland, en långt mer övergripande teknisk utbildning än vad han gått på här. men mer än 1/2 års praktik är inte okej, det är den tiden han behöver för att komma igång och visa lönsamhet för företaget. En medarbetare som lär sig att serva och reparera värmepumpar samt felsökning och att se helheten är guld värd för företaget. en sådan person skall inte vara arbetslös, inte gå som obetald slav, utan ha avtalsenlig lön som är från 26000 kr i månaden och uppåt. Kylcertifikat oc helbehörighet, det är värt sitt pris. Sedan spelar det ingen roll vilken etniskt ursprung eller efternamn man har eller vilken religion man är född i. ej heller vilka rätter ma nserverar på middagsbordet.
Samtidigt finns det företag som sökt folk i 2 år. Någonstans är det fel. Nu är inte det företaget inom geografisk rimlighet, men ändå.,
Ibland får jag funderingar om den här arbetslösheten som Reinfeldts företrädare med Ann Wibble i spetsen ökade på 90talet för att få ner inflationen och som de sedan lyckades permanenta och få att växa likt en cancersvulst utom kontroll, om det är medvetet som arbetesförmedlingen inte förmedlar jobb, utan enbart praktikplatser.
ÄR det därför man tycker det är okej till företag som Blatteförmedlingen AB som driver den kritiserade jobbfabriken och där ägarna till företaget gett 5-6 miljoner i aktieutdelning till aktieägarena, dvs sig själva. Är det så att det finns dolda aktieägare i Blatteförmedlingen etc också. sedan fas 3 infördes har det växt upp fas3 anordnare som svampar ur jorden.
Jag tycker det är dags att göra FAS 3 till nästa vals stora fråga. Åtställ nivåerna i akassan,gör sjukersättning och sjukregler människovärdiga igen…..
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar