fredag 25 januari 2013

FattigSverige är här

http://www.expressen.se/nyheter/har-tre-barn—och-lever-pa-11-073-kr/
Så har debatten om barnfattigdom blossat upp igen. Det finns inga fattiga barn skriker Janne Josefsson, vänsterjournalist.
Jodå det finns det visst det, massor. Jag har själv träffat dessa familjer som förtvivlat försöker få tillvaron att gå ihopa både ekonomiskt, socialt och tidsmässigt.
Det är den ensamstående mamman vi får läsa om i artikeln. Som blivit drabbad av Reinfeldsgängets bortre slutstation för sjukersättning.
Det är ensamstående mamman med 2-3 barn som jobbar deltid, åker buss mellan både 2 och 3 jobb. Fattigdomen finns.
De går kanske inte hungriga alltid, men mjölk serveras inte på bordet och maten kan bestå av macka, för middagsmat har man inte råd att köpa. Brödet finns ifrysen. I bästa fall blir det kokta makaroner med en skvätt ketchup på.
Det mättar i magen. I vissa fall erbjuds bara havregryn och vatten. En gröt som mättar. Havregrynsgröt går att koka på bara vatten och gryn. Det går att äta den utan mjölk, gott är det inte men det går…. Mjölk är sällsynt och barnen måste se till att äta lunch i skolan så de blir mätta .Värst är skolloven, för då får de ingen skollunch.
En utopi, nej det är verklighet.
Serveras det korv till makaronerna så blir det hotdog från scan.
En korv som varken reinfeld eller någon annan ur den indre kretse, inte josefsson heller för den delen skulle servera sina hundar….
Barnen har kläder men många har tunna skor och fryser. Saknar vantar, mössa. En del har, men då har de fått av vänner och bekanta. Ärvda kläder är mer regel än undantag och besöken för att komplettera på loppmarknader och second han är många. 30 kr för ett par vinterkängor, 80 kr för en overall.
Jag blir så förbannad när jag läser dessa artiklar. det slås upp stort, kanske beror det på nyhetstorka. Men snart dör det ut igen, för det görs inget åt det.

Existensminimum för kvinnan och hennes tre barn i artikeln är enligt normen för försörjningsstöd se tabell ovan med siffror för 2013 runt 20500 kr. Då har jag räknat med hyran, normen för 3 barn 1 vuxen, 250 kr för hemförsäkring, akasseavgift är ej med men annars tillkommer den. hushållsel tillkommer också.
Socialen drog in 6000 kr som hon fått beviljat ur en fond. Men det hade varit lätt att kring¨gå detta och det bör de hjälporganisationer som delar ut pengar göra. Ge presentkort istället. Dessa får man nämligen inte räkna som intäkter.
Oavsett vilket så har kvinnan rätt till socialbidrag ändå, även om hon blivit av med 6000 kr på en månad. Så som vanligt så begår socialtjänsten lagbrott återigen.
Försörjningsstödet är beräknat på vad familjen behöver som minst. till det kommer läkarbesök, medicin, nödvändiga bussresor och andra kostnader som går utöver. Det kvinnan och alla andra skall göra är att söka bidrag. Det ÄR ingen skam att söka försörjningsstöd. Att så många är beroende kan vi tacka Reinfeld och gänget för. Ja roten till det onda var en gång i tiden Ann Wibble, ni vet hon som tyckte att alla svenska borde ha en årslön på banken. Hon ville öka arbetslösheten för att få ner inflationen. Och visst lyckades hon öka arbetslösheten, så till den milda grad att vi är där vi är idag. Som grädden på moset har man försämras arbetslöshetsförsäkringen och kallar den för ”omställningsförsäkring”. Omställning från vad. En som har dåliga förutsättningar på arbetsmarknaden kan tvingas gå arbetslös år ut och år in. Men det är inte bara de lågutbildade som blir drabbade idag utan även högskoleutbildade med mångårig utbildning bakom sig och skyhöga studielån. Så det där med att öka arbetslösheten LITE, det har gått rent åt helsefyr. Fru wibble satte en snöboll i rullning som blev ett helt snöskred och ingen kan hindra det. Nu fortsätter Reinfeldt med att dränera och sänka landet som är på väg att gå under likt titanic, fast knappast med den äran och kaptenen för skutan är den första att överge skeppet och simma iland på en solig ö någonstans. Kvar är vi tredjeklass passagerare som vackert får följa med ner till botten, någon livbåt fanns det inte till oss….
en patetisk jämförelse, det vet jag, men till viss del stämmer det.
I vilket fall som helst så vill jag uppmana kvinnan och alla andra som lever under existensminimum att söka sitt rättmätiga bidrag. Endast då kan akassa, sjukersättning m.m. återställas till sin rimliga nivå igen.
Akassan har inte höjts på mer än 10 år, utan tvärtom sänkts även i sin maxnivå.
Underhållsbidrag, barnbidrag har höjts 100 kr på 12 år. Detta drabbar de fattiga i samhället.
De fattiga barn som inte finns enligt josefsson. Josefsson och gänget är ett hån mot de fattiga i samhället.
Det finns många i vårt samhälle som inte har råd att gå till tandläkaren, lösa ut sin livsnödvändiga medicin. ÄR inte detta mått på fattigdom. Sveriges referenser på fattigdom bör rimligtvis inte vara en bakgård i Mogadisho eller Afrikas horn, utan just sådana självklara saker som näringsriktig mat i magen, kläder på kroppen, mjölk i glaset, medicin när man behöver och framförallt tandvård. allt under detta är fattigdom. För övrigt så har kvinnan i artikeln en extremt liten bostad. Det är knappast rimligt att de skall tränga in sig i en trerummare . Det var på 60talet. Idag förväntas barn ha eget rum och ett privatliv, Minimum 4 rok är godtagbart.
Så även bimbon Laila Bagge som ondgjorde sig över en hemlös hade mobiltelefon. Nu går det verkligen för långt, ville hon ha den kanske. Jag kan utan vidare skänka henne några stycken gamla mobiler, så behöver hon inte missunna de hemlösa en ”statuspryl” tydligen fick hon känning av eftertankens bleka krankhet och gick ut med en ursäkt i tidningen. Men ränderna går aldrig ur, har man denna åsikten sitter den i ryggmärgen. Men vad kan man förvänta sig av en mediakåt superbimbo som deltar i alla B-program som tvkanalerna spyr ut och som gärna exponerar sitt privatliv, skilsmässor och stridigheter i vänt i arslet eller se och dör eller någon annan skvallerblaska.

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar